‘Corona schudt kerkelijke kaart op’
door Willem Staat
MIDDELBURG – ,,Over twintig jaar ziet de kerkelijke kaart van Nederland er heel anders uit dan nu. De coronacrisis versnelt de processen van samenwerking.” Dat is de stellige overtuiging van Afinus de Vries*. De 58-jarige predikant van de Kruiskerk van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt** in Middelburg werkt mee aan het tv-programma Geloof in Zeeland van zondag 26 april 2020.
Kerkelijk openstaan voor anderen en ontmoeting tussen culturen zijn Afinus de Vries op het lijf geschreven. Hij heeft er rijke ervaring mee als predikant. Zo werkte hij 13 jaar op Curaçao, waar een heel andere cultuur heerst. ,,Dat is even wennen. Je moet dan in een andere taal werken. Je komt uit op de kern van het geloof.” Die kern is voor De Vries het opstandingsgeloof van Pasen. ,,Jezus leeft en ook al zie je Hem niet, Hij is bij ons’’.
Slavernijverleden
Die kern van het geloof droeg hij dus ook uit op Curaçao, waar het werken voor een Nederlander confronterend kan zijn, door het slavernijverleden, waaraan de herinnering levendig is. ,,Het zit er dicht onder de oppervlakte. Ik heb er 13 jaar gewerkt, maar je blijft een Nederlander. Het is bijzonder dat ik nu ik in Middelburg werk, waar het Slavernijmonument staat. Ik kom er heel vaak op de fiets langs en dan komen de herinneringen aan Curaçao direct boven. Ook aan het klimaat trouwens, waar ik nog steeds naar terug verlang.”
Hoewel de ontmoeting tussen culturen soms spannend was bleef de band met Curaçao sterk. De Vries gaat, hoewel hij intussen al 13 jaar Nederland werkt, nog altijd twee keer per jaar naar het eiland om daar ondersteuning te geven. Hij maakt zich momenteel wel grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis, vooral voor de armen op Curaçao.
Stroomversnelling
Zoals aan het begin van dit verhaal gezegd, verwacht de predikant dat de crisis ook een stroomversnelling is voor samenwerking, zoals die ook gestalte krijgt bij het zondagse tv-programma Geloof in Zeeland. De handen ineen slaan is voor hem ook dagelijkse praktijk. De gemeente van de Kruiskerk werkt namelijk nauw samen met die van de Gasthuiskerk in Middelburg van De Vries’ Christelijke Gereformeerde collega Bert Renkema. Zo is het jeugdwerk geheel samengesmolten en zijn er tijdens de coronacrisis gezamenlijke vieringen die te volgen zijn via youtube (klik hier voor diensten). Aan de vieringen tijdens de Stille Week is meegewerkt door de Protestantse Gemeente De Ontmoeting in Middelburg. Namens die gemeente ging kerkelijk werker Peter Riemens tweemaal voor.
Door de coronacrisis komt er volgens De Vries ‘heel wat creativiteit boven’. Zo bedient een gebedsgroep zich van Zoom om zo toch als groep te kunnen werken. Met dezelfde techniek was er tijdens Pasen een kooroptreden te zien en te beluisteren. De nieuwsbrieven van de kerk waren al digitaal. De inhoud is nog belangrijker geworden nu de leden elkaar niet meer lijfelijk kunnen ontmoeten.
*Dominee A. S. (Afinus) De Vries is geboren op 4 -2- 1962 in Beilen. Hij was werkzaam in Lutten (intrede 17-09-1989), Curaçao (1-10-1993) en Ridderkerk (14-10-2007), alvorens hij zich op 4 december 2017 verbond aan Middelburg.
**De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt heeft in Zeeland, naast die in Middelburg, gemeenten in Axel, Hoek, Terneuzen, Zaamslag, Vlissingen, Vrouwenpolder, Goes en Brouwershaven.
Zondag 26 april, 9.00 uur: ‘Geloof in Zeeland’, gemeenschappelijke online viering vanuit het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Axel i.s.m. Omroep Zeeland.
Lees meer over Axel, de geschiedenis en haar kerken op Staatspareltjes.nl.