Maak een Psalmenwandeling vanuit Veere of Ritthem
HARDERWIJK – Ds Louis Wüllschleger* (1952) uit Harderwijk is één van de initiatiefnemers van de Psalmenwandelingen. In Zeeland werd hij zeer bekend door zijn werk als predikant en als ‘Zeeuws gezicht naar buiten van de Protestantse Kerk in Nederland’. We stelden hem enkele vragen over de Psalmenwandelingen.
Van waar kwam het idee voor de Psalmenwandelingen?
Dat idee is op zich al heel oud. Ik heb altijd graag activiteiten opgezet op het grensvlak van evangelie en muziek. In Middelburg bijvoorbeeld begonnen we met het organiseren van cantatediensten in de jaren ’90. In die tijd, maar ook in later jaren toen ik in Wijk bij Duurstede stond, deed ik zulke dingen heel graag. Niet alleen uit liefhebberij, maar vooral om de inhoud van het evangelie op een laagdrempelige manier present te stellen. Het idee van de Psalmenwandelingen lag er ook al heel veel jaren en wachtte op een geschikt moment om concreet gerealiseerd te worden. Dat ontstond door een contact met Marjolein de Wit. Zij had er zin in om aan zo iets gestalte te geven. Al snel waren ook haar echtgenoot organist Martin Zonnenberg en een vriendin, hoboïste Anja van der Maten van de partij. Voor Zeeland was het natuurlijk een must dat de musicus Jos Vogel mee zou doen. Ik bewaar gouden herinneringen aan alle mooie dingen die we samen organiseerden tijdens mijn Zeeuwse jaren.
Was de belangstelling in Rotterdam groot?
(Deze Psalmenwandeling werd gelopen op 18 april)
Er waren in Rotterdam ongeveer 60 deelnemers. Dat is ook zo’n beetje het maximum, wil het allemaal te behappen zijn. We waren uitgegaan van een maximum van 50, maar met iets meer lukt het ook nog wel. Een wandeling met 60 deelnemers is geen sinecure. Voor de verstaanbaarheid van de gedichten in de open lucht is dat ook echt wel het maximum. Als er meer dan 60 aanmeldingen zouden komen, moeten we een plan B gaan verzinnen.
Waarom Veere en Ritthem?
Die keuze is gemaakt op voorstel van Jos Vogel. Hij heeft in beide plaatsen goede contacten. Bij de keuze spelen een paar factoren mee. Het moet een locatie zijn waar je ook goed kunt wandelen en de kerk moet zich lenen voor kleinschalige activiteiten. Veere en Ritthem zijn heel geschikte locaties. Ritthem is iets minder bekend dan Veere, dus daar is het verrassingselement ook iets sterker, zeker voor mensen van buiten Walcheren en buiten Zeeland.
Krijgen deze wandelingen nog een verder vervolg?
Dat is zeker de bedoeling. We hebben dit jaar vijf Psalmenwandelingen georganiseerd, dus nog drie buiten Zeeland (waarvan die op 6 augustus in Hoge Hexel bij Wierden nog moet komen). Rotterdam-Kralingen en Staverden bij Ermelo zijn al geweest. Vijf Psalmenwandelingen per jaar is ook wel zo ongeveer het maximum dat we behappen kunnen. Er zit een forse organisatie achter. Als het blijft gaan zoals het nu gaat, zullen er in 2023 vast weer vijf Psalmenwandelingen komen.
Wilt u nog iets anders kwijt over de wandelingen?
Een heel mooi punt is dat de opbrengst van collecten en giften volledig bestemd wordt voor een goed doel. De kosten voor een Psalmenwandeling zijn er natuurlijk ook, maar het is gelukt om een aantal sponsors te vinden die de kosten volledig dragen. Daardoor kunnen we de opbrengst integraal bestemmen voor goede doelen.
Wat ik ook heel graag benadruk: het is echt schitterend om samen te werken met musici die zich met hart en ziel verbinden aan zo’n activiteit. Daardoor ontstaat een programma dat voelt als een organisch geheel.
Uit eerdere reacties blijkt dat het missionaire karakter van deze activiteit heel belangrijk is. Een van de deelnemers zei: ‘ik zou m’n ongelovige vriendin dolgraag meenemen naar de kerk, maar voor haar is de drempel naar een kerkdienst echt te hoog; dit is iets waar iemand heel onbevangen aan mee kan doen zonder het gevoel te krijgen in een fuik te zwemmen.’ Met zo’n opmerking zit je natuurlijk meteen ook in alle vragen rond missionair kerkzijn waarmee we vandaag worstelen. Hoe dan ook willen de Psalmenwandelingen er een bijdrage aan leveren dat mensen op een open manier kunnen kennismaken met de Bijbel.
*Louis Wülschleger verbond zich op 24 augustus 1977 aan de Hervormde gemeente van Tholen-stad, zijn eerste standplaats. Daarna was hij van 18 april 1982 predikant van de Hervormde gemeente in Den Haag alvorens hij zich op 19 januari 1992 verbond aan wijkgemeente De Ontmoeting in Middelburg. Wüllschleger was in Zeeland vanaf 2001 ook actief als scriba van de Provinciale Synode Zeeland. Na de vorming van de Protestantse Kerk in 2004 ging die functie over in regionaal adviseur van de classicale vergaderingen in Zeeland; vergelijkbaar met die van de huidige classispredikant. Hij werd in 2010 directeur van de missionaire organisatie IZB en in 2017 predikant van de Hervormde gemeente te Wijk bij Duurstede. Hij ging in 2020 met emeritaat. De predikant onderscheidde zich door zijn doortastende wijze van optreden bij kerkelijke geschillen en was in zijn Zeeuwse jaren het gezicht naar buiten van de Protestantse Kerk in Nederland. Wüllschleger bevestigde classispredikant Arie van der Maas in 2014 als predikant in Hoek en laatstgenoemde deed dat in 2017 wederkerig toen Wüllschleger zich aan de Hervormde gemeente in Wijk bij Duurstede verbond.
Remco van Schellen van Omroep Zeeland had een gesprek met Louis Wüllschleger over de Psalmenwandelingen in Zeeland wordt Wakker.
VEERE/RITTHEM – Na een try-out vorig jaar in Babyloniënbroek en Molenaarsgraaf zijn er in 2022 vijf Psalmenwandelingen. Daarvan zijn er twee in Zeeland: vanuit Veere (2 juli) en Ritthem (20 augustus). De overige zijn dit jaar in Rotterdam-Kralingen, in Staverden (bij Ermelo) en in Hoge Hexel (bij Wierden). Een Psalm vormt steeds het thema. Het doel van deze Psalmenwandelingen is om met de inhoud van de Psalmen mensen te bereiken en te bemoedigen.
De Psalmenwandeling zelf duurt ongeveer anderhalf uur (circa 4 kilometer) en wordt onderbroken door enkele gedichten. Er is ook ruimte voor onderlinge ontmoeting. Aan het eind van de middag is er een middaggebed met mooie muziek, schriftlezing, voorbeden, samenzang en stiltemomenten.
Thema
Het thema van de wandeling en het middaggebed is dus steeds een Psalm. Gedichten die tot de verbeelding spreken ondersteunen de Psalm. Vanwege de missionaire insteek wordt bij de gedichten niet alleen voor het voorspelbare gekozen, maar ook voor gedichten die zich bewegen op het grensvlak van geloof en ongeloof: gedichten die soms schuren. Daardoor komt het onderlinge gesprek goed op gang.
Het is niet vanzelfsprekend dat Psalmen het effect van bemoediging hebben; zeker niet buiten de kerk, maar helaas ook niet altijd binnen de kerk. De Psalmenwandelingen zijn een manier om de inhoud van de Psalmen dicht bij mensen te brengen en ze de bemoediging ervan te laten ervaren. Het is een laagdrempelige activiteit die zich afspeelt op het grensvlak van Bijbel en cultuur.
Aan de Psalmenwandelingen wordt muzikaal meegewerkt door Marjolein de Wit (fluit), Anja van der Maten (hobo), en de organisten Martin Zonnenberg en Jos Vogel. Ds Louis Wüllschleger verzorgt het gesproken woord.
Wandeldata
Op zaterdag 2 juli wordt gewandeld vanuit de Kleine Kerk in Veere en op zaterdag 20 augustus vanuit de Protestantse kerk in Ritthem. De Psalmenwandelingen beginnen steeds om 14.00 uur (inloop met koffie enz. vanaf 13.30 uur). Het programma eindigt rond 17.00 uur.
Deelname aan de Psalmenwandelingen is gratis. Door de steun van enkele sponsoren kan de opbrengst van de collecte integraal worden bestemd voor een goed doel. Voor Zeeland worden die doelen binnenkort vastgesteld.
Aanmelden
Het is vanwege de logistiek belangrijk dat deelnemers zich van tevoren even melden: dat kan via het e-mailadres psalmenwandelingen@gmail.com. Via dit adres is ook nadere informatie aan te vragen. Verder is er informatie te vinden op de Facebookpagina Psalmenwandelingen.
Enkele foto’s van eerdere Psalmenwandelingen: