De vreugde van de dag delen met vrienden

door Margreeth Ernens

MIDDELBURG  – De Kloostertuin van het Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg stroomde zaterdagochtend snel vol met deelnemers aan de Psalmenwandeling door historisch Middelburg. Voor velen was het een vrolijk weerzien tijdens deze vijfde en alweer laatste Psalmenwandeling van het jaar, want wie er eenmaal een heeft meegemaakt, weet dat het naar meer smaakt. Dat bleek ook uit het grote aantal aanmeldingen voor deze wandeling: bijna 150, dus werd dit keer in drie groepen gewandeld en was er zowel een middag- als een avondgebed.

foto Tim Adriaanse

Initiatiefnemer dominee Louis Wüllschleger uit Harderwijk was ‘overweldigd door de enorme toeloop van heinde en verre’. ,,Toen we aan de eerste serie begonnen, hoopten we 25 mensen per wandeling te trekken. Moet je nu eens zien, vandaag alleen al een kleine honderdvijftig. Daar ben ik heel dankbaar voor.’’

Muziek delen

Aan deze Psalmenwandeling werd muzikaal meegewerkt door Jos Vogel (orgel), en drie Zeeuwse talentvolle tienermeisjes: Esra Jonckman (blokfluit), Sara Marinissen (viool) en Rebecca Janse (harp). Zij deden graag mee ‘want het is zo fijn om onze muziek te delen’. Dat het ook perfect klonk, werd zeer gewaardeerd door de Psalmenwandelaars. Rebecca Janse verhoogde voor alle groepen telkens de sfeer in de kloostertuin met haar prachtige harpspel.

Iedere Psalmenwandelaar werd persoonlijk begroet door ds Louis Wüllschleger.

In de kapel van het Stadsklooster werden de groepen van harte welkom geheten door Louis Wüllschleger. Hij las het gedicht voor ‘Tijd van leven’ naar Psalm 61, het thema van deze Psalmenwandeling. Dit gedicht van Hans Bouma gaat over het houvast dat God de mens in nood kan bieden.

Tijdens het middag- en avondgebed werd Psalm 61 ook gezongen: ‘O Here, verhoor mijn smeken // Haast bezweken // roep ik, ver van U vandaan. // Sla toch acht op mijn gebeden, // leid mijn schreden, // dat ik tot U op kan gaan.’

De Burcht

In het oude kerkzegel van Middelburg wordt verwezen naar een Bijbeltekst uit het Spreukenboek: de Naam des Heeren is een sterke toren (Spreuken 18: 10). Daarmee wordt een verbinding gelegd tussen de naam van de stad (een burcht in het midden van het eiland Walcheren) en de naam van God: een veilige en vaste burcht voor Zijn volk. In de tekst van Psalm 61 keert die aanduiding terug: een sterke toren.

Gids Jos Vogel en blokfluitiste Esra Jonckman leiden de Psalmenwandelaars door historisch Middelburg. foto Tim Adriaanse

Om die geschiedenis van Middelburg ook te proeven werd langs verschillende historische punten gewandeld onder leiding van Jos Vogel, organist, pianist, klavecinist, beiaardier en vandaag ook stadsgids. Hij leidde de wandelgroepen naar de plek waar eens de kerk stond van de befaamde predikant Bernardus Smytegelt (1665- 1739), de Oude of Sint-Pieterskerk die in 1834 werd afgebroken wegens ontkerkelijking. Wat rest is een grasveldje met wat markante stenen.

Een eindje verder werd het gedicht: ‘God, den onbeweegden rotssteen, beweegt het al’ voorgelezen van politicus en dichter Jacob Cats. Het gedicht drukt op een spitsvondige manier uit dat we niet te arrogant moeten zijn, het is een oproep om je aan God over te geven.

Zeeuwse Nachtegaal

Op het Abdijplein, dat via allerlei achterafstraatjes werd bereikt, speelde Esra Jonckman op de blokfluit prachtige muziek van Jacob van Eyk. De muziek klonk perfect op dit historische plein en veel passanten luisterden gretig mee. Louis merkte dan ook op dat Esra ‘de Zeeuwse Nachtegaal’ was met haar blokfluit.

Esra Jonckman speelt muziek van Jacob van Eyk op het Abdijplein.

Vlakbij de oude Lutherse Kerk werd het gedicht ‘De Zee’ van Johanna Kruit voorgelezen, waarin wordt geallitereerd met de Z van Zee.

Via de Schuddebeursstraat, het smalste steegje van Middelburg, ging het naar wat vroeger de Hagepreekgang was. Hoewel de gemiddelde leeftijd van de deelnemers richting de ‘grijze golf’ lag, had ook de jongste deelnemer, de achtjarige Senna uit Axel, het enorm naar zijn zin.

Lunchen en oefenen

Het rondje door historisch Middelburg eindigde bij het Stadsklooster, waar de lunch met heerlijke broodjes en bolussen klaar stond. Inmiddels druppelde de tweede wandelgroep binnen, zodat de twee groepen gezamenlijk het middaggebed in de kapel konden vieren. Samen met voorzanger Jos Vogel werd even geoefend op het Taizelied ‘Bij God ben ik geborgen’. De lastige melodie werd snel opgepikt door de aanwezigen. en ook de oude wijs van ‘Een vaste burcht‘ (de alleroudste versie, die eigenlijk vrolijk klinkt) bleek niet al te veel problemen op te leveren.

Het goede doel: SKS

Jan Zwemer van het Stadsklooster doet de voorbeden tijdens het middag- en avondgebed. foto Tim Adriaanse

Louis introduceerde tijdens de gebedssamenkomsten het Stadsklooster (SKS) – gastheer en tevens het goede doel van de collecte – en monastiek pionier van SKS, Jan Zwemer, die de voorbeden deed. Hoewel de doorstart van het Stadsklooster is gelukt, heeft SKS blijvend steun nodig, van Vrienden en incidenteel. Louis beval van harte aan om giften over te maken op bankrekeningnummer NL46 TRIO 0338 5945 74 ten name van Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg. Vermeld bij de overboeking ‘Psalmenwandeling’. Kijk op www.stadskloostersimpelhuys.nl om vriend van SKS te worden.

Na het Post Ludicum waren er een flink applaus en zonnebloemen voor alle musici en vrijwilligers van SKS.

Het was een lange dag voor Louis en alle medewerkers, maar alleszins de moeite waard, zoals hij tijdens het avondgebed ook zei: ,,De vreugde van de dag delen met vrienden (en dat is inclusief vriendinnen). Het is buitengewoon om gast te zijn van SKS, super! God maakt deze dag tot zegen, dat is bemoedigend.’’

Volgend jaar worden er ook weer verschillende Psalmenwandelingen georganiseerd, te beginnen op Tweede Paasdag vanuit de Augustijnenkerk in Dordrecht. Aanmelden kan via psalmenwandelingen@gmail.com. U wordt dan steeds op de hoogte gehouden van alle wandelingen.

Bekijk ook onderstaande diashow. De foto’s zijn gemaakt door Tim Adriaanse, Jan Zwemer en Margreeth Ernens.