Kerkhuiskamer Middelburg oogt als nieuw
door Willem Staat
MIDDELBURG – Na drie jaar verbouwen was het dan zo ver. Wethouder Willemien Treurniet van de Gemeente Middelburg en Veerle Roozen, directeur van Netwerk Dak*, verrichtten donderdag 14 september de opening van het vernieuwde Hofje Onder den Toren in Middelburg. Dat is een maatschappelijk-diaconaal centrum waarin De Nieuwe Kerk, de Gasthuiskerk en de Kruiskerk samenwerken.
Met het als publieke huiskamer functionerende Hofje zijn de kerken present in hartje Middlburg, onder de voet van de Lange Jan in Middelburg-centrum. Aanvankelijk was het een gezamenlijk initiatief van de Protestantse Nieuwe Kerkgemeente en de Christelijke Gereformeerde gemeente. Die komt bijeen in de Gasthuiskerk aan de Lange Delft. Beide kerken staan vlakbij het Hofje. Later sloot de gemeente van de Kruiskerk aan Klein Vlaanderen (Nederlands Gereformeerd) zich aan bij het initiatief. Zodoende wordt het nu gedragen door drie kerken in de binnenstad.
Verwoesting en herbouw
Het stadsdeel waarin het Hofje ligt brandde 17 mei 1940 grotendeels af door oorlogshandelingen. Daarbij gingen 573 in meerderheid monumentale panden verloren. Een flink deel van het gebied is herbebouwd in de stijl van de Delftse School. Die sloot aan op het historische karakater van de binnenstad. Zodoende hebben sommige toeristen op de Markt het niet eens in de gaten dat deze voor een groot deel uit 20e eeuws bebouwing bestaat.
Het in 1942-1943 gebouwdeHofje was volledig bestemd voor huisvesting. De woningnood was namelijk groot door de verwoestingen van 1940. Vanaf het begin van de 21e eeuw kreeg het Hofje een winkel- en horecabestemming. Burgemeester Harald Bergmann opende op 10 november 2018 in een deel van het complex het inloophuis, dat onderdeel uitmaakt van het maatschappelijk-diaconaal centrum.
Functioneler
De verbouwing van de afgelopen drie jaar was bedoeld om het centrum functioneler te maken. Vrijwilligers drukten door hun grote inzet de kosten van het project. Cees van der Voet coördineerde de verbouwing als intermediair tussen aannemers, bestuur en vrijwilligers. Hij toonde zich bijzonder dankbaar dat het karwei succesvol verliep, ondanks problemen. Zo lag de bouw enige tijd stil door de corona-pandemie.
Het Hofje biedt plaats aan tal van activiteiten van de betrokken kerken, maar de publieksfunctie staat voorop. Zo kan men er op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00-12.00 uur binnenlopen voor een praatje onder het genot van koffie of thee. Die wordt geserveerd door vrijwilligers die de toepasselijke nam ‘hovelingen’dragen.
Op gezette tijden is het inloophuis verder onder meer in gebruik voor het serveren van maaltijden, als handwerkcafé en als textielreparatiecafé. Bij het laatste gaat het om kleding waar letterlijk een steekje aan los is. Wekelijks wordt daar op woensdagen figuurlijk een mouw aan gepast. Andere activiteiten zijn Filmhuis, Bijbelcursus en schilderclub.
Kerkelijke activiteiten
Onder de meer kerkelijk gerichte activiteiten vallen jeugddienst, kindernevendienst, koffiedrinken na diensten, vergaderingen van werkgroepen en kerkelijke colleges en catechisatie. Het Hofje is een uitkomst voor de drie kerken, die geen van alle rijk bedeeld zijn met zaalruimte.
*Netwerk DAK verbindt, versterkt en vertegenwoordigt meer dan 150 inloophuizen, buurt- en straatpastoraat in Nederland.