LJP: 15 augustus, de dag van Maria

MIDDELBURG – In het kader van het Lange Jan Project verzorgt Tessie van den Broeke het Meditatief Moment in de Koorkerk van Middelburg op donderdag 15 augustus (14.00 uur). Organist Jan Wisse geeft vanaf 15.00 uur een Miniconcert in de Koorkerk.

Meditatief Moment

Tessie van den Broeke werd katholiek opgevoed. Als jongere maakte ze tien jaar lang Pax-Christi voettochten in Den Bosch, ging ze naar Taizé en werd ze vrijwilliger bij het jongerenpastoraat. Na haar opleiding Jeugdwelzijnswerker volgde ze de Leerroute Theologie en Maatschappij op de Horst. Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest als pleegzorgbegeleider is Tessie nu ZZP-er in de jeugdzorg. Tijdens haar studieperiode leerde ze ds Chris Bakker kennen, toen predikant in Neede, later predikant in Middelburg. Ds Bakker zal de cello bespelen tijdens het Meditatief Moment.

Tijdens het Meditatief Moment zal Tessie spreken over ‘Maria’, ‘ons aller moeder’. Op 15 augustus wordt wereldwijd door katholieke en orthodoxe christenen het feest van Maria Hemelvaart gevierd. Omdat Maria altijd een bijzondere plaats innam in het leven van Tessies ouders, zal Tessie deze 15e augustus Maria, de moeder van Jezus belichten.

Miniconcert

Jan Wisse.

Jan Wisse brengt tijdens het Miniconcert werken ten gehore van Saint-Saëns, Bach, De Klerk, Franck en eigen improvisaties. Jan Wisse (1965) studeerde orgel en piano bij Leen de Broekert aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johann Th. Lemckert. Daarna studeerde hij aan het Conservatoire Internationale de Musique in Parijs bij Marie-Louise Langlais. Hij sloot deze studie af met een Premier Prix, de hoogste waardering. Aan de Haarlemse Zomeracademie volgde hij meestercursussen bij Ewald Kooiman en Jean Boyer en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen sloot hij zijn beiaardstudie met onderscheiding af. Jan Wisse won verschillende prijzen op (internationale) orgelconcoursen. Hij geeft regelmatig concerten en werkt geregeld mee aan radio- en cd-opnames. Naast zijn lespraktijk voor orgel en piano is hij dirigent van verschillende koren. Hij is als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Aagtekerke en was jarenlang voorzitter van de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG).

Expositie

In de Torenvoet van de Lange Jan is iedere werkdag de multimedia expositie te zien Les Chants des Saisons, met kunst van Frank van der Meijden, video van Xander Koppelmans en muziek van Douwe Eisenga.

De koffiehoek is vanaf 12.00 uur bemenst.