LJP: Kwetsbaarheid en Russische pianomuziek

MIDDELBURG – Het Lange Jan Project in Middelburg biedt donderdag 29 augustus in de Koorkerk een Meditatief Moment (14.00 uur) door Mieke van Herwijnen en een Miniconcert (15.00 uur) door Johan Beijer.

Mieke van Herwijnen zal tijdens dit laatste Meditatieve Moment van het seizoen spreken over ‘Kwetsbaarheid’ en het belang daarvan in onze prestatiegerichte samenleving. In die samenleving is een eenzijdig, maakbaar en ongezond mensbeeld ontstaan, waarin iets menselijks ons vreemd is geworden. Mieke van Herwijnen is coördinator bij het Hofje onder den Toren in Middelburg en begeleidingskundige in haar eigen praktijk Metgezel in Hellevoetsluis. Aan de hand van het spel ‘Over de streep’ geeft zij workshops over het thema kwetsbaarheid. De muzikale omlijsting tijdens het Meditatieve Moment is in handen van Cocky Klaver (orgel)

Miniconcert

Johan Beijer.

Johan Beijer speelt tijdens het Miniconcert op piano Russische muziek: Vers la flamme van Aleksandr Skrjabin en Sonate nr 7 van Sergej Prokofiev. In het eerste werk, geschreven in 1914, lopen verschillende ritmes door elkaar heen,, wat de sfeer van een onrustig verlangen oproept. De sonate van Prokofiev hoort bij de drie oorlogssonates en wordt ook wel de Stalingrad-sonate genoemd naar de slag om Stalingrad in 1942. In het werk zijn chaos en oorlogsgeweld terug te horen, maar ook rust en de razernij van de tijd. Prokofiev kreeg voor dit werk de Stalinprijs, tweede klasse, toegekend.

In de torenvoet van de Lange Jan is de tentoonstelling Les Chants de Saisons te zien, een multimedia-expositie waarin kunst van Frank van der Meijden, video van Xander Koppelmans en muziek van Douwe Eisenga samengaan. De koffiehoek is vanaf 12.00 uur bemenst.