Stichting Kerk en Vluchteling wil hulp bieden in nieuw AZC Terneuzen

TERNEUZEN – De Stichting Kerk en Vluchteling Zeeuws-Vlaanderen heeft een open brief verspreid waarin zij uiteenzet dat er vanuit oecumenisch perspectief hulp aan de toekomstige bewoners van het nieuwe Asiel Zoekers Centrum in Terneuzen dient te worden geboden.

Er is veel te doen geweest over de komst van het nieuwe AZC in Terneuzen, waarin plaats zal zijn voor 200 vluchtelingen. De gemeenteraad schoof de beslissing daarover verschillende malen voor zich uit, maar begin juli 2024 werd, ondanks grote weerstand van omwonenden, uiteindelijk besloten dat het AZC wordt gevestigd in het voormalige Neckermanngebouw op bedrijventerrein Handelspoort in Terneuzen. De opvang door het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) is vastgesteld op minimaal tien jaar.

Er werden vóór de besluitvorming verschillende openbare inspraakavonden gehouden over dit heikele onderwerp, waarbij de meningen uiteen liepen van ‘warm welkom bieden’ tot ‘faliekant tegen’. Ook de stichting Kerk en Vluchteling bracht haar standpunt over hulp bieden aan vreemdelingen duidelijk naar voren.

Het voormalige Neckermann-gebouw op het bedrijventerrein Handelspoort in Terneuzen. | foto Google Maps – Streetview

Bijbelse opdracht

De Stichting legt in haar brief uit dat de kerken vanuit een Bijbelse opdracht willen omzien naar vreemdelingen. ,,Dit omzien is een belangrijke rol van de samenleving en van de kerk in het bijzonder.’’ De hulp die de stichting voor ogen heeft is vooral financieel. ,,Niet altijd op de voorgrond en dus zichtbaar, maar wel aanspreekbaar op de norm dat er aandacht en hulp moet zijn voor de vreemdelingen onder ons.’’

De oecumenische stichting zal namens de kerken contact zoeken met het COA en in samenspraak bekijken wat zij kan betekenen in de opvang binnen het AZC, met inachtneming van een neutrale religieuze en politieke opvatting. ,,We bieden hulp aan in welke vorm dan ook, geen evangelisatie.’’