Kerk in Burgh viert 350-jarig jubileum met feestweek

BURGH – De kerk aan de Ring in Burgh bestaat in september 350 jaar en is daarmee het oudste protestantse kerkgebouw van het eiland Schouwen-Duiveland. Om deze mijlpaal te vieren worden er in de week van maandag 9 tot en met zondag 15 september voor jong en oud elke dag feestelijke activiteiten gehouden.

Programma

Wim Jansen.

Maandagavond 9 september (19.30 uur) geeft ds Wim Jansen een lezing over zijn onlangs verschenen boek ‘Telkens een lichtkring dieper’. In het boek behandelt de ongeneeslijk zieke Jansen vragen als ‘Waarom leven wij’, ‘Kabbelt ons leven zomaar voort zonder richting of doel?’, ‘Zijn wij hier door toeval op aarde ‘geworpen’ om maar zo’n beetje te doen wat ons voor de kop komt?’,  ‘Of heeft ons leven een bestemming, voorbestemming misschien zelfs?’, ‘Doen wij ertoe tussen de miljarden voor en na en tijdens ons bestaan?’ en ‘Zijn wij ergens voor in de wieg gelegd?’.

Jansen beantwoordt die laatste vragen met ‘ja’ en vertelt in het boek over groei, ontwikkeling, ergens uitkomen, een proces van Godgeboorte. Hij nodigt de lezer uit om de eigen lichtkringen in het leven te ontdekken.

Na de lezing, die wordt opgeluisterd door muziek, is er volop gelegenheid om met hem en met elkaar in gesprek te gaan. Het boek kan deze avond gekocht worden.

De Kerk aan de Ring in Burgh. | foto Jitse Scheffer.

Dinsdagochtend 10 september geeft kindertheater Matthijs Vlaardingerbroek een voorstelling voor alle basisschoolkinderen in Burgh-Haamstede.

Woensdag 11 september is er in de kerk een koffieochtend voor senioren, waarbij oude Zeeuwse streekdrachten worden getoond door klederdrachtvereniging De Arke. Inloop vanaf 10.00 uur.

Donderdag 12 september geeft multi-instrumentalist, componist en arrangeur Jan Dumée een concert in de kerk (19.30 uur). Samen met twee muzikale vrienden – tenorsaxofonist Wilson Teixeira en contrabassist Boris Oud – vormt hij deze avond  als gitarist een gelegenheidstrio dat Braziliaanse muziek zal spelen. Jan Dumée wordt geroemd om zijn eclectische, melodische en lyrische composities waarin Braziliaanse, Afrikaanse, klassieke, rock- en jazzmuziek vaak worden verweven. Hij ontving voor zijn project O Septeto Plus in 1998 de hoofdprijs van de Stichting Conamus voor beste album in de categorie wereldmuziek.

Vrijdagavond 13 september (19.30 uur) geeft Bas Bijkerk een lezing over de Burghse Kerk. Daarna is er een gezellig samenzijn en wordt het glas feestelijk geheven.

Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag, waarbij de Kerk in Burgh open staat voor bezoekers. De hele dag door zullen er orgelbespelingen zijn.

Zondag 15 september (10.00 uur) is er in de jarige kerk een feestelijke dienst waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij het 350-jarig bestaan.

Geschiedenis

De kopie van het raam dat de Staten in 1676 schonken aan de Kerk in Burgh. | foto Willem Staat

De Kerk aan de Ring in Burgh werd gebouwd tussen 1671 en 1674. De bakstenen kruiskerk is omringd door oude perenbomen en heeft de status van rijksmonument. Op het kleurrijke glas-in-loodraam aan de oostkant van het gebouw pronken de wapens van alle steden die vroeger stemgerechtigd waren in de Provinciale Staten van Zeeland. Het raam is een in 1990 vervaardigde kopie van het raam dat de Staten in 1676 schonken. Het oorspronkelijke raam werd gemaakt door glazenier Cornelis van Barlaer uit Middelburg en ging verloren tijdens de brand die de kerk in 1924 trof. Het vuur ontstond toen een loodgieter tijdens de lunchpauze zijn brander achterliet op het dak. Behalve het raam gingen toen ook het orgel en de preekstoel verloren. Het huidige orgel werd in 1794 gebouwd door orgelbouwer Albertus van Gruisen uit Friesland en stond eerst in Ee (bij Dokkum) en later in Klazienaveen-Noord. In 1951 werd het instrument door de kerk in Burgh gekocht, waarna het verschillende keren is gerestaureerd.