Gratis films voor jong en oud in Nieuwvliet
NIEUWVLIET – In de herfstvakantie kunnen jong en oud uit Nieuwvliet en omgeving genieten van een filmmiddag en –avond. In de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) en de Hervormde kerk worden op woensdag 23 oktober gratis de films Storm: Letters Van Vuur en Luther vertoond.
Samen met de Hervormde gemeente Nieuwvliet heeft de VEG voor kinderen van 9 tot 16 jaar gekozen voor Storm: Letters van Vuur uit 2017 van regisseur Dennis Bots.. Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwse Lage Landen, waar de 12-jarige Storm (Davy Gomez) ziet hoe zijn vader Klaas (Yorick van Wageningen) wordt gearresteerd. Klaas is door de Inquisitie betrapt tijdens het drukken van een belangrijke, maar verboden brief van Maarten Luther. Storm weet te ontkomen met de originele drukletters en wordt zo ongewild het middelpunt van de jacht op de brief. Bedreigd door de Inquisitie maar geholpen door Marieke (Juna de Leeuw), een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels woont, moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf. Wat begint als een spannend avontuur, ontaardt in een gevecht voor ieders vrijheid.
De film Storm: Letters van Vuur draait om 15.00 uur in de VEG aan de Provincialeweg 2 in Nieuwvliet
’s Avonds is in de Hervormde kerk aan de Dorpsstraat 25 de film Luther te zien voor 16 jaar en ouder, aanvang 19.30 uur.
De beroemde Maarten Luther werd in 1483 in Duitsland geboren in een mijnwerkersgezin. Als rechtenstudent kwam hij volgens de overlevering in een hevig onweer terecht waarbij de bliksem insloeg en hij tegen de grond werd geslingerd. Doodsbang doet hij dan de belofte om God te dienen door monnik te worden. In 1505 gaat hij naar een Augustijner klooster. Hij is echter een kritische student en is bijvoorbeeld niet te spreken over het aflaatsysteem dat de Katholieke Kerk heeft ingesteld. Gelovigen kunnen daarbij vergeving van hun zonden krijgen door een aflaat te kopen. Het systeem druist in tegen Luthers overtuiging dat God zonden vergeeft na berouw en niet na het betalen van geld.
Op 31 oktober 1517 geeft hij de 95 stellingen uit waarin hij de wantoestanden aan de kaak stelt. Deze daad wordt gezien als het begin van de Reformatie. Luther was geen voorstander van revolutie maar hij bracht toch onbedoeld culturele veranderingen op gang die hebben geleid tot hervorming van de kerkelijke, maar óók van de niet-kerkelijke wereld: democratie in Europa en Amerika, onderwijs voor iedereen, scheiding van kerk en staat (maar onderdaan van beide) én hij bewees de kracht van de media door de boekdrukkunst te gebruiken. Eric Till regisseerde deze film uit 2003 en Joseph Fiennes vertolkte de rol van Maarten Luther.