Kerkbesturen en de nieuwe Omgevingswet

VLISSINGEN – Het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) heeft een lijvige handreiking over de nieuwe Omgevingswet gemaakt voor kerkbesturen. Deze wet is sinds 1 januari 2024 van kracht. In de Handreiking gaat het over de gevolgen die de Omgevingswet heeft voor het dagelijkse werk van kerkbesturen en hoe kerkbesturen actief kunnen deelnemen aan het opstellen van de regels door de burgerlijke gemeente.

KLIK HIER om de handreiking te downloaden of klik op de afbeelding.

Wat moet of mag je als kerkbestuur doen of soms laten als er iets wordt georganiseerd op het kerkplein? Als er iets moet worden verbouwd? Als iemand naast de kerk iets wil verbouwen? Mogen de kerkklokken blijven luiden? Als kerkeigenaar krijgt een kerkelijke gemeente dan te maken met de Omgevingswet. Iedere burgerlijke gemeente geeft de komende tijd invulling aan de lokale uitwerking van de wet. Daar komen regels uit voort die het werk van kerkbesturen kunnen vergemakkelijken, maar evengoed kunnen belemmeren. De uitwerking in iedere burgerlijke gemeente gaat met een uitgebreid participatieproces gepaard. Voor kerkbesturen is het dus van belang daaraan mee te doen.

Naslagwerk

Naar aanleiding van drie bijeenkomsten die het CIO-K in mei en juni hield is een uitgebreide handreiking geschreven om een duidelijk naslagwerk te hebben over dit onderwerp.

Er komen verschillende zaken aan de orde in de Handreiking. Zo is er aandacht voor de drie rollen die een kerkbestuur heeft in verhouding tot de Omgevingswet. Daarnaast wordt in verschillende hoofdstukken basiskennis over de Omgevingswet behandeld, waarbij onder meer aan de orde komen achtergrond en doel van de wet, een kerkgebouw als monument, de participatie en de instrumenten van de nieuwe wet.

Tenslotte wordt gekeken met welke nieuwe regels kerkbesturen te maken krijgen en hoe ze daarbij invulling kunnen geven aan hun eigen rollen.

Door de hele handreiking heen staan veel tips, die het de lezer makkelijker maken elders informatie te vinden of die wijzen op dingen waar extra op moet worden gelet.