Bidden en praktische hulp voor vluchtelingen
SAMOS/LESBOS – ,,De zomer is aangebroken. In Nederland heeft iedereen de afgelopen weken van heerlijk zonnig weer genoten en hier in Griekenland is dat niet anders. Sinds ongeveer twee maanden is het winterweer gelukkig echt voorbij en langzaamaan wordt de hitte intenser.’’ De 25-jarige Debora Molenaar uit Bruinisse, die zich sinds 2019 op het Griekse eiland Lesbos in kamp Moria voor de christelijke organisatie EuroRelief inzet om de nood te lenigen onder vluchtelingen, biedt daar niet alleen praktische hulp, maar ook een luisterend oor en liefde voor deze kwetsbare mensen. Aan de vooravond van Wereldvluchtelingendag (20 juni) vraagt Debora ons om te bidden voor de vluchtelingen én voor de overheden die over hun lot moeten beschikken.
Debora blogde zaterdag 19 juni 2021 dat ze onderweg is vanuit Samos naar Lesbos. Ze bracht een week op Samos door omdat EuroRelief daar een nieuw project wil opzetten. Een klein team van vrijwilligers is zich aan het oriënteren, leert de vluchtelingen kennen en kijkt hoe kan worden ondersteund bij het verhuizen van het oude kamp naar een nieuwgebouwd kamp. Debora trainde vrijwilligers en deelde haar ervaringen die ze opdeed op Lesbos.
Wooncontainers
Op Lesbos wordt intussen ook hard gewerkt, meldt Debora. De Griekse overheid investeerde flink om de situatie in het tijdelijke opvangkamp Mavrovouni te verbeteren. Zo zijn er onder meer wooncontainers gebracht, waarin door het Social Careteam (onder leiding van Debora) vooral de extra kwetsbaren worden geplaatst: mensen met handicaps, ernstige ziektes of andere grote problemen. Inmiddels werkt dit Social Care team nauw samen met (medische) hulporganisaties zodat vluchtelingen de juiste medicatie en/of medische onderzoeken krijgen. Maar ook praktische zaken worden op die manier aangepakt, zoals plaatsing van (gehandicapten)toiletten en douches in het kamp.
Psychische nood
Niet minder belangrijk is de hulp die het Social Care team geeft aan mensen in psychische nood of hen die extra bescherming nodig hebben. ,,Het werken met deze mensen is vaak een uitdaging’’, vindt Debora. Omdat het dikwijls moeilijk is de juiste hulp te vinden voor ernstige psychische problemen, heeft het team daar een belangrijke rol in. ,,We willen voor deze extra kwetsbare mensen een brug zijn tussen hen en de beschikbare zorg. Ons tweede doel is dat de vluchtelingen zich gezien en geliefd voelen. In een systeem waar vaak geen ruimte is voor die persoonlijke aandacht, willen we de tijd nemen om naar mensen te luisteren, zodat ze voelen en weten dat ze er toe doen en dat we om ze geven.’’
Bidden
Voor Wereldvluchtelingendag, zondag 20 juni, vraagt Debora ons te bidden voor:
– betere psychische hulp voor de mensen die zo depressief en hopeloos zijn dat ze zichzelf beschadigen of zelfmoord willen plegen.
– de situatie voor de mensen die het eiland mogen verlaten, maar die het moeilijk hebben in Athene zonder geld, huisvesting en een inkomen.
– de Griekse en Europese overheden die ingewikkelde beslissingen moeten nemen over het lot van vluchtelingen.
Debora weet, ondanks het harde werk in het kamp, toch ook te genieten – zeker in het weekend – van het mooie eiland en ze is dan ook nog niet van plan om naar Nederland terug te gaan. ,,De hulp blijft zo hard nodig en er blijven ook nog steeds nieuwe vluchtelingen aankomen.’’ Ze hoopt met uw steun een manier te vinden om haar verblijf op Lesbos ook in de toekomst mogelijk te maken.
U kunt Debora natuurlijk steunen: Klik hier om te doneren.
Volg Debora en haar werk op Debora op weg
Lees ook het artikel in het Reformatorisch Dagblad van 19 juni 2021: Bidden voor vluchteling in nood én overheid