CBS: kerk-vrijwilligers zijn gelukkiger
Mensen met een kerkelijke achtergrond tonen meer vrijwillige inzet dan andere geloofsgroepen en niet-religieuzen. Vooral onder leden van de Protestantse Kerk in Nederland (68 procent) is het aandeel vrijwilligers hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 21 februari 2020 heeft gepubliceerd.
Gemiddeld wordt er in Nederland 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk besteed. Vrijwilligers hebben over het algemeen een hoger opleidingsniveau, een kerkelijke achtergrond en zijn van middelbare leeftijd. Mensen zetten zich vooral vrijwillig in voor sportclubs, scholen, verzorgingsorganisaties, kerken/moskeeën en jeugdwerk.
Steunpilaren
Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode: ,,Achter deze kale onderzoekscijfers zitten duizenden mensen. Je kunt hen gerust steunpilaren van de samenleving noemen. Zij zetten zich met hart en ziel in voor anderen. Een gevoel van dankbaarheid overspoelt mij als ik lees dat de leden van de Protestantse Kerk – ondanks de krimp van de kerk – zich van harte inzetten voor de kerk en op andere plekken in de samenleving. Met dank aan al deze vrijwilligers is de Protestantse Kerk op duizenden plekken in Nederland een vindplaats van geloof, hoop en liefde.”
Vrijwilligerswerk maakt gelukkig
Het onderzoek toont ook aan dat het doen van vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Van de vrijwilligers is 91 procent gelukkig tegenover 85 procent van de groep die geen vrijwilligerswerk doet. Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn.
Sterker nog: mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, scholen en kerken voelen zich vaker gelukkig dan mensen die zich niet voor dit type organisaties inzetten.
Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport
NB: Het CBS maakt in zijn onderzoeken bij kerkelijke gezindte onderscheid tussen Nederlands hervormd, gereformeerd en Protestantse Kerk. In dit artikel wordt uitgegaan van de mensen die zichzelf rekenen tot de Protestantse Kerk. Het onderscheid dat het CBS in kerkelijke gezindte maakt klopt niet, omdat Nederlands hervormden onderdeel zijn van de Protestantse Kerk en gereformeerden voor een deel ook. Het CBS heeft laten weten, te werken aan een nieuwe vraagstelling om de religieuze betrokkenheid van de respondent vast te stellen.
Bron: Protestantsekerk.nl