Diaconie Arnemuiden doelwit oplichters
ARNEMUIDEN – Kerken en dan met name diaconieën, lijken het nieuwe doelwit van oplichters te zijn: via internet, e-mail en per telefoon wordt om noodhulp verzocht. Zo werd de diaconie van de Hervormde gemeente Arnemuiden zondag 14 maart benaderd met een verzoek om noodhulp. Het verhaal dat werd gegeven zorgde er voor dat de diaconie op die manier geld afhandig werd gemaakt.
Aangifte doen is niet mogelijk omdat het hier om emotionele fraude gaat: de diaconie besloot zelf een bedrag over te maken. De diaconie wil met dit verhaal andere diaconieën waarschuwen voor oplichterij.
Zondag rond 12.30 uur werd de Arnemuidse diaconie gebeld door een stel dat was gestrand op station Schagen in Noord-Holland. Het koppel zei geen geld te hebben om terug te reizen naar Middelburg. Ze zouden door de politie gesommeerd zijn te vertrekken van het station Schagen omdat ze daar al twee dagen zouden rondhangen. Ze vertelden dat ze in Arnemuiden hadden gewoond en door de coronacrisis geen werk meer hadden. Na een verblijf in Middenmeer bij familie hadden ze na het overlijden van de schoonmoeder weer moeten vertrekken.
Opnieuw gestrand
De diaconie in Arnemuiden besloot na intern overleg de treinkosten en wat geld voor voedsel over te maken. Om 17.10 uur, precies na de treinrit Schagen-Middelburg, belde het stel opnieuw met de diaconie: nu waren ze gestrand op het station in Middelburg. Ze kwamen dertig euro te kort omdat ze nergens gratis terecht konden (Iris, Leger des Heils, gemeente Middelburg) en ze een kamer voor de nacht moesten nemen. Kon de diaconie hen opnieuw helpen?
De diaken die hen eerder te woord stond, antwoordde hen dat hij hen al het maximum aan noodhulp had gegeven en eerst overleg moest hebben met een mede-diaken. Samen zijn de beide diakenen naar het station Middelburg gereden om het stel te zoeken. Intussen werd gebeld met de twee telefoonnummers van het stel, maar daar kregen ze in beide gevallen de voicemail. Wat later belde het duo zelf terug. De beide diakenen gaven aan dat ze op het station Middelburg waren en hen wilden ontmoeten. Het stel gaf echter aan dat de huisvesting voor de nacht inmiddels was geregeld en dat ze terecht konden bij het Leger des Heils. Het aanbod van de diakenen om hen daar naar toe te brengen met de auto, werd afgeslagen. Ze waren al vertrokken en gingen er liever lopend naar toe. Dit is een flinke afstand vanaf station Middelburg.
Onwaarschijnlijk
Navraag zondagmiddag leerde dat er bij de politie Noord-Holland geen registratie was van een voorval waarbij een stel gesommeerd was het station Schagen te verlaten. De politie vond het ook een vrij onwaarschijnlijke situatie omdat Schagen een klein station is dat geen binnenruimte heeft om te verblijven. Maandagmorgen gaf het Leger des Heils Middelburg aan dat er geen directe opvang mogelijk is in Middelburg, wel eventueel in Goes en Vlissingen.
Ook in de regio Haarlem heeft begin februari een dergelijke oplichting plaatsgevonden. Het verhaal heeft veel raakvlakken: ook hier ging het om een verzoek om noodhulp voor treinkaartjes vanwege een trieste situatie. Ook in dit geval was er uiteindelijk geen direct contact.
Hoewel de diakenen uit Arnemuiden bleven doorvragen en er wel steeds iets meer informatie werd gegeven zoals een adres in Arnemuiden, achtergronden van werk en familie, bleef het verhaal erg algemeen en de ‘feiten’ hadden natuurlijk ook via internet kunnen worden opgezocht.
Waarschuwing
De diaconie van Arnemuiden wil met dit verhaal graag andere diaconieën waarschuwen voor deze vorm van emotionele fraude. Het is in deze gevallen goed het draaiboek voor het verlenen van noodhulp na te lopen en vooral te blijven aandringen op een ontmoeting voor hulpverlening. Wordt men vanuit een andere plaats gebeld, zoals in dit geval uit Schagen, dan kan worden doorverwezen naar de lokale diaconie. Die diaconie kan dan apart op de hoogte worden gesteld. In elk geval moet er niet direct geld worden overgemaakt.
De diakenen uit Arnemuiden dringen er op aan dat de echte hulpvragen niet mogen lijden onder dergelijke fraudegevallen. ,,Beter eenmaal teveel geholpen, dan te weinig.’’ Wel is in alle gevallen voorzichtigheid geboden. ,,Voor de daders van fraude geldt wat de Heer Jezus zegt: Ze weten niet wat ze doen… Zij verdienen ons gebed, want zijn ook wij geen oplichters als we Gods grote genade niet delen en uitdragen aan hen die in nood verkeren.’’
Lees ook het verhaal uit Haarlem: Immy Nieboer: pas op voor oplichterij
Lees ook in de PZC: Katholieke kerk slachtoffer van WhatsApp-oplichters, naam van pastoraal werkster wordt misbruikt