Dringend hulp nodig om toekomst Oekraïense kinderen te beschermen

door Margreeth Ernens

MIDDELBURG – Kinderen in het door oorlogsgeweld geteisterde Oekraïne hebben het zwaar. Ze lopen trauma’s op en hebben weinig perspectieven. Het is dan ook van groot belang dat er aan een toekomst voor hen wordt gewerkt, zodat ze als volwassenen sociale en bewogen burgers van de maatschappij kunnen zijn. ‘Help ons onze toekomst te beschermen’ was de belangrijkste boodschap die woensdagavond in de Nieuwe Kerk in Middelburg doorklonk. Een groep mensen uit Oekraïne was daar te gast om het startsein bij te wonen voor de landelijke huis-aan-huis-collecte vanaf 18 november voor het project ‘Help kinderen in Oekraïne de oorlog door’, een initiatief van Kerk in Actie.

Rob Favier maakt de aanwezigen duidelijk hoe belangrijk de collecte is.

Zanger/entertainer/theoloog Rob Favier, die tijdens de avond verschillende liedjes zong, verwelkomde de vele belangstellenden door op humoristische wijze de collectanten voor te houden dat ze zich niet moeten laten afwimpelen met een appel en een ei. Een filmpje over en met kinderen in het oorlogsgebied van Oekraïne illustreerde het belang van Faviers woorden. Kinderen vertellen in de video hoe ze moeten schuilen tijdens het voortdurende geweld. In een brief aan de kerstman vraagt een jongen niet om speelgoed, maar of hij asjeblieft weer naar school mag en een moeder vertelt dat de kinderen niet meer lachen.

Bent u Jezus?

Father Vitalii Martsyniuk vertelt over wat hij in zijn parochie meemaakt sinds de oorlog is begonnen.

De sfeer die uit Faviers liedjes spreekt, kwam ook naar voren in de verhalen van de Oekraiense gasten. Father Vitalii Martsyniuk, pastoor van de Grieks Katholieke kerk in Fastiv bij Kiev, vertelde over de oorlog in zijn land en de vele vluchtelingen. Die vluchtelingen zijn vooral kinderen en mensen met een beperking omdat die het land niet uit konden. Inmiddels zijn er in de verschillende regio’s grote tekorten, winkels zijn leeg, er zijn weinig of geen medicijnen en op sommige plaatsen is er geen schoon drinkwater. De parochie van father Vitalii kreeg op zijn eigen manier te maken met de gevechten. Veel mannen gingen naar het front om niet meer terug te keren en zijn parochie werd uitdeelpunt. Bewogen vertelde de pastoor over een moeder met drie jonge kinderen die bij zijn pastorie aanklopten. Het jongste kind vroeg hem: ,,Bent u Jezus?” omdat moeder tijdens hun vlucht uit Marioepol had gezegd dat die hen zou redden. Vitalii vroeg hen op de thee en zag dat het gezin wat rust kreeg. Zelf voelde hij ook rust op zich neerdalen en wist dat hij op die plek een speciale taak had voor de mensen.

Toekomstgericht denken

Mariia Hrabova legt uit hoe het UEP kinderen in Oekraïne helpt.

De 23-jarige Mariia Hrabova uit Oekraïne legde uit wat het UEP is en doet. UEP staat voor Ukraïn Educational Platform, een organisatie die al jaren werkzaam is in het land en zich sinds de oorlog  vooral richt op het bijstaan van kinderen en jongeren in kwetsbare posities. Het UEP wil hen verantwoordelijk leiderschap bijbrengen en met trainingen leren wat actief burgerschap is. ,,De school is online, kinderen hebben niet genoeg contacten voor socialisatie. Vaak is er ook maar één van de ouders meer. Als je die kinderen vraagt een tekening te maken, doen ze dat in donkere kleuren. De oorlog heeft een enorme invloed op hen, ze hebben psychische en spirituele hulp nodig, want de hele samenleving staat op z’n kop.’’ Mariia vindt dat er naast directe noodhulp op langere termijn steun moet zijn voor de trauma’s die zijn opgelopen. Zo is er de Mental Health Hub via de kerken, maar er zijn ter plekke te weinig psychologen om het werk aan te kunnen. De Mental Health Hub van de parochie van father Vitalii  is dan ook een van de collectedoelen. Met het geld kunnen moeders en kinderen worden geholpen. ,,Andere hulporganisaties kijken niet altijd naar de toekomst, maar vooral de regio’s in het oosten van het land hebben plannen nodig voor langere termijn. Het UEP werkt aan de toekomst.’’ Mariia sprak haar dankbaarheid uit over de steun van KIA. ,,Zo werd er hulp gegeven bij het opzetten van een lokaal naaiatelier. Daardoor werd een aantal mensen weer zelfstandig en dat is goed voor de gemeenschap.’’

Niet meer spelen

Wethouder Willemien Treurniet wenst de collectanten veel succes.

Het UEP-filmpje dat werd getoond liet kinderen bij hun verwoeste huizen zien. Ze vertellen hoe hun leven is veranderd sinds de oorlog: niet meer spelen in de tuin, geen man meer in huis, geen uitzicht op verbetering. ,,Help ons onze toekomst te beschermen’’, was de indringende vraag. Daan Verbaan van KIA, die vertaalde, lichtte toe dat het UEP vooral werkt met deze kinderen.

Wethouder Willemien Treurniet van onder meer Zorg, Jeugd en Onderwijs, die namens de gemeente Middelburg de ruim 250 collectanten veel succes wenste, haalde de herdenking van 80 jaar bevrijding in Middelburg eerder op de dag aan. ,,Met in gedachten de herdenking van vandaag gunnen we de mensen in Oekraïne ook vrede en vrijheid. Ondanks alle hoop is soms alles weg. Dan gaan de kerken open voor hulp. Met de opbrengst van deze collecte kan er aan de toekomst worden gewerkt.’’

Gebed om ontferming

Delta-classispredikant ds Arie van der Maas spreekt samen met father Anatolii Kulish het gebed om ontferming uit.

Delta-classispredikant ds Arie van der Maas gaf nog een kleine toelichting eer hij samen met father Anatolii Kulish van de Oekraïense Orthodoxe Kerk uit Kremenchuk een gebed uitsprak voor Oekraïne en de collectanten. ,,Het Lichaam van Christus symboliseert lijden, maar ook mededogen, ontferming, een helpende hand. Het gaat over mensen en kinderen naar voren halen, hen aandacht geven.’’ Ds Van der Maas vroeg met dit in gedachten te bidden om Gods hulp voor de wereld en Oekraïne, hulp voor de mensen en ontferming.

Het bedankje van de Oekraïense gasten.

Nataliia Lialiuk sprak namens de groep uit Oekraïne een kort dankwoord voor alle hulp en gebeden. Ze vertelde dat zij een gelukkige jeugd had gehad en dat ze dat de kinderen thuis ook heel erg gunt. Om dat te illustreren had ze voor Middelburg een bedankkaart en een klein cadeautje meegenomen: een houten tol, want kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen.

De aanwezigen konden na afloop in de naastgelegen Wandelkerk elkaar ontmoeten onder het genot van een drankje en hapje.

(vlnr) Delta-classispredikant ds Arie van der Maas in gesprek met father Anatolii Kulish, father Vitalii Martsyniuk en Mariia Hrabova.

(vlnr) Kateryna Syrmachevska, Nataliia Lialiuk die het dankwoord uitsprak en Anastasiia Fedko, die de jeugd van Oekraïne vertegenwoordigen.

De Nieuwe Kerk was woensdagavond goed gevuld.