Feestelijke viering nieuwe gemeente Onder de Wieken Hoek

door Margreeth Ernens

HOEK – Met een feestelijke dienst werd zondagmiddag 5 januari 2025 in de kerk van Hoek gevierd dat de protestantse gemeente Hoek en de protestantse gemeente Philippine-Sas van Gent-Sluiskil nu officieel zijn samengevoegd. De nieuwe protestantse gemeente zal Onder de Wieken Hoek heten en gedurende de viering was dat op de beamer ook duidelijk te zien. Daar stond vers 4 van psalm 91 te lezen: ‘Hij zal je beschermen met zijn vleugels, onder zijn wieken vind je een toevlucht’.

Ds Ketelaar.

Op 26 maart 2023 werd de laatste eredienst van de PG Philippine-Sas van Gent-Sluiskil in De Ark in Sluiskil gehouden. De drie kerkgebouwen van de gemeente werden verkocht. Zonder eigen bedehuis werd aansluiting in Hoek gezocht en gevonden. Bij de afscheidsdienst in De Ark werd lied 280 gezongen: De vreugde voert ons naar dit Huis, het lied dat ook werd gezongen nadat brand de kerk van Hoek verwoestte en de gemeente Hoek gastvrij werd ontvangen door (toen nog) de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Hoek. Lied 280 werd ook op deze zondagmiddag gezongen als intochtslied.

De twee ouderlingen van dienst – één van elke gemeente – , die als symbool van verbondenheid samen de dienst inleidden, vertelden dat de documenten van de fusie vrijdag 3 januari zijn ondertekend in de kerk van Hoek. ,,We hopen een warme, open gemeente te zijn, waar velen zich welkom voelen.’’

De nieuwe naam

Voorganger ds Saskia Ketelaar vertelde dat gemeentelid Henny Wille-Veenendaal uit Philippine de nieuwe naam van de gemeente heeft bedacht. ,,’De molen staat voor Christus, en het brood dat we breken, de vier wieken staan voor de vier kerken en voor de vier windstreken’, zo legde zij uit. Maar ook Psalm 91 is hierop van toepassing want onder Zijn wieken vind je een toevlucht. Een wiek is een vleugel en vleugels zijn gevederd, vandaar dat er een veer naast staat’’, legde ds Ketelaar uit. ,,Schuilen is bescherming en veiligheid zoeken. God is een schuilplaats, Zijn trouw is een schild en een pantser.’’ Ds Ketelaar refereerde ook aan het kerkasiel dat momenteel in Kampen is, waar een familie uit Oezbekistan wordt behoed voor uitzetting. ,,De toevlucht in de kerk is dan heel concreet.’’ Ds Ketelaar zei te wensen dat de samengevoegde gemeente als kerk een schuilplaats wordt, waarin we leren vliegen om de wereld in te gaan.

Na het slotlied ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ en ‘Vrede wens ik je toe’ waren er nog verschillende sprekers, die aan het fusieproces hebben meegewerkt.

Verbinding

Ds Arie van der Maas.

Als eerste was ds Arie van der Maas aan de beurt. Hij was tweemaal verbonden aan de pg Hoek als predikant en als classispredikant altijd een verdienstelijk klankbord en adviseur, vooral in de voorbereidende fase, en  aanspreekpunt binnen het Breed Moderamen van de classis Delta, zo introduceerde organisator Dagmar hem. Omdat hij momenteel met vakantie is, had hij een  videoboodschap gemaakt. Ds Van der Maas, die zei dat het samengaan van de twee gemeenten ‘best vlot was verlopen’, had op de achtergrond een foto op zijn beeldscherm staan van de tunnel. ,,De Zeelandbrug is een icoon, maar de tunnel is zeker zo’n sterk beeld als teken van verbinding, juist omdat die tunnel bijna niet zichtbaar is. Beide gemeenten hebben sterke verbinders gelukkig, want verbindingen leggen blijft heel belangrijk.’’ De keuze voor de naam had hem wat verrast maar naast de kerk staat molen Windlust en ‘wind staat voor de Geest van God, het lust in de wind hebben’. Hij wenste de gemeente die windlust toe, zodat van daaruit de gemeente verder wordt geholpen bij de grote uitdaging hoe de kerk en aanwezigheid van God in de achtergebleven dorpen kenbaar kan worden gemaakt.

Ds Marjo Wisse.

Ds Marjo Wisse, voorzitter van de classis Delta en predikant van de Bevelandse fusiegemeente Het Vierhuis, was een aantal jaren geleden consulent van de pg Philippine-Sas van Gent-Sluiskil. Zij noemde de fusie ‘het wonder van Zeeuws-Vlaanderen’, omdat een fusie vaak een moeizaam proces is, maar hier alles in goede harmonie is verlopen. ,,Dat kost tijd, volharding, humor, relativering en energie. Ik heb van velen gehoord dat na het voorzichtige begin er herkenning was, er kwamen vreugde en harmonie.’’

Arie Haasnoot, van 2018-2020 interim kerkenraadsvoorzitter van Philippine-Sas van Gent-Sluiskil, memoreerde dat er veel besluiten moesten worden genomen over de (financiële) toekomst van die gemeente. Classispredikant Arie van der Maas bracht de kerkenraden in Zeeuws-Vlaanderen samen om elkaar te helpen. ,,Er was meteen een bijzondere klik tussen deze twee gemeenten. Corona liet de gemeente schudden op haar grondvesten, maar van afstand kwam de kerkenraad tot verrassende besluiten zodat jullie nu samen onder de wieken zijn gegaan.’’

Het geheim

Lydia Roosendaal overhandigt de ouderlingen de vergaderkaars.

Spreker Lydia Roosendaal, die het fusieproces de afgelopen twee jaar begeleidde onder het motto: ‘If you can dream it, you can do it’, complimenteerde de nieuwe gemeente omdat ze draagkracht toonde om het helemaal zelf te doen. ,,Dat was heel bijzonder. Het geheim: jullie bleven elkaar wezenlijke vragen stellen en in het oog houden. Het verlangen was heel bijzonder om elkaar te vinden. En ten tweede wilden jullie samen zorgen delen.’’  Mevrouw Roosendaal overhandigde de twee ouderlingen van dienst een vergaderkaars met de wens het vuur brandende te houden en ruimte aan de Geest te geven. Op de achterkant van de kaars staat een tekst van Herman Verbeek die met wind te maken heeft: ‘Ga tot het einde van de aarde, daar zal liefde zijn. Ga’.

Ko Guiljam sprak namens de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Hoek zijn gelukwensen uit en hoopt op goede samenwerking en wederzijdse steun.

Trouw aan afspraken

Tot slot sprak Albert van Leeuwen, de voormalige voorzitter van de kerkenraad Philippine-Sas van Gent-Sluiskil. Hij zei dat hem ooit de vraag was gesteld of hij trots was toen er geen kerkgebouwen van zijn gemeente meer waren en straks geen gemeenteleden meer. ,,Ik heb nee gezegd, maar daaraan toegevoegd dat ik ook niet trots zou zijn geweest als we het licht hadden moeten uitdoen en zeker niet met een financieel tekort. Maar nu ben ik wel trots, blij en dankbaar voor alle steun en het samengaan.’’ Hij bedankte iedereen voor alle moed, beleid en trouw, want ‘trouw aan onze afspraken was het belangrijkste’.

Na afloop konden de aanwezigen de fusie verder vieren in de ontmoetingsruimte, terwijl op de beamer foto’s van de ondertekening van de akte van samengaan werden getoond.