In memoriam: Engel Reinhoudt, de Zeêuwse Bard

’s HEERENHOEK – Troubadour, verhalenverteller, schrijver en voorvechter van het behoud van het Zeeuwse dialect Engel Reinhoudt, ‘de Zeêuwse Bard’, is zaterdag 11 juli 2020 op 74-jarige leeftijd overleden. Reinhoudt was al een paar maanden ziek, en lang opgenomen in het ziekenhuis, maar koos ervoor thuis, in ’s Heerenhoek, afscheid te nemen. Reinhoudt was ook zeer bekend wegens zijn inzet voor ’t Kerkje van Ellesdiek en de ‘oecumenische bieeênkomsten’ aldaar.

Engel Reinhoudt werd op 26 januari 1946 geboren in Wolphaartsdijk, waar zijn ouders een klein boerenbedrijfje hadden. Op de kweekschool, nu pedagogische academie, was hij lid van de cabaretgroep Tentakel en kreeg hij de smaak te pakken van liedjes schrijven en optreden.

Zingen in z’n moers taal

De positieve sfeer uit zijn jeugd leidde tot zijn latere keuze om in dialect, ‘z’n moers taal’, te gaan zingen en schrijven. Naast zijn werk als jongerenwerker en voorlichter van een onderwijsinstituut trad hij sinds 1974 veel op met zijn liedjes en conferences. Daarmee werd hij algauw een graag geziene gast op verenigingsavonden, feesten en Zeeuwse culturele evenementen. Later ontplooide hij zijn activiteiten onder auspiciën van Stichting Goed Zeeuws Goed Rond.

In 1996 won hij de eerste prijs op het streektaalfestival in Oldeberkoop met het lied ‘Vremd volk’. In Zeeland staat hij vooral bekend om het nummer ‘Een bolus bie de koffie’. Hij schreef vele verhalen en gedichten in het dialect, en werkte mee aan de rubriek ‘Streektaal’ in de Provinciale Zeeuwse Courant, die ook werd ingesproken. Maar ook veel kinderen kennen hem omdat Reinhoudt een aantal kinderboeken in het Zeeuws vertaalde, waaronder Nijntje en Boer Boris.

De laatst uitgekomen CD van Engel Reinhoudt ‘Geluk’ bevat 13 liedjes in Zeeuws dialect. Voor zijn liedjes werkte hij veel samen met de Zeeuws-Vlaamse dialectband Ambras.

’t Kerkje van Ellesdiek

Reinhoudt was de stimulator en voorzitter van de stichting die de kerk in Ellewoutsdijk als culturele instelling exploiteert. In 2000 richtte hij er een centrum voor levensbeschouwing, cultuur en vriendschap op. Dat resulteerde onder meer in een dialectkring. Nadat ’t Kerkje in 2001 werd onttrokken aan de eredienst, is het sindsdien gebruikt door Stichting ’t Kerkje van Ellesdiek, die er maandelijks een oecumenische dienst houdt, met een voorganger die zich in een bepaalde streektaal uitdrukt. In april 2010 werd Reinhoudt er door een grote groep collega’s tot zijn grote verrassing in het zonnetje gezet vanwege zijn lange staat van dienst voor het Zeeuwse lied.

Onderscheiden

Voor zijn activiteiten als zanger, betrokkenheid bij ’t Kerkje en het bevorderen van het Zeeuwse dialect ontving hij in 2006 de Total Cultuurprijs van de gemeente Borsele en in december 2019 de Goessche Diep Fondsprijs van de Zeeuwse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Die laatste prijs werd hem overhandigd door commissaris van de koning, Han Polman tijdens een feestelijke avond, die hem door ’t Kerkje was aangeboden omdat Reinhoudt ‘wat gas had teruggenomen’ en afscheid nam als vrijwilliger. Zijn talrijke activiteiten werden hem wat te veel.

De uitvaart, vrijdag 17 juli, is in verband met de coronamaatregelen besloten. U kunt Engel Reinhoudt gedenken en digitaal een kaarsje branden via https://www.memori.nl/gedenkplaats/engel-reinhoudt/

Lees ook: De meest Zeeuwse kerk, een verhaal over een oecumenische dialectbijeenkomst in ’t Kerkje van Ellesdiek.