Naar elkaar omzien belangrijkste waarde lokale kerk

Actieve kerkgangers van protestantse en katholieke achtergrond kiezen ‘naar elkaar omzien’ als de belangrijkste meerwaarde van hun plaatselijke kerk of parochie. Vlak daarna volgt ‘gastvrij en open zijn voor gasten’ en op drie staat ‘inspirerende vieringen’. Dat blijkt uit de peiling van Actie Kerkbalans 2020, waarbij respondenten dertien waarden van de lokale kerk een cijfer konden geven.

,,Het sociale aspect van kerkzijn wordt hoog gewaardeerd door kerkgangers. De kerk is een gemeenschap waarin mensen zich met elkaar verbonden weten, waar ze het fijn vinden dat er aandacht voor elkaar is, ook als iemand bijvoorbeeld door ziekte lange tijd niet kan komen. Een ander aspect van kerkzijn dat wordt gewaardeerd is de geloofsbeleving: waarden als de ontmoeting met God,  en inspirerende vieringen scoren ook hoog. Het zijn juist deze aspecten die een kerk onderscheiden van andere organisaties,” aldus Anna Kruse, woordvoerder Actie Kerkbalans.

Uitkomsten

,,Met de peiling willen we iedereen aan het denken zetten over de meerwaarde van de lokale kerk”, aldus Kruse. Als belangrijkste waarde komt naar voren naar elkaar omzien, meteen gevolgd door gastvrij zijn. Op drie komt inspirerende vieringen, gevolgd door aandacht voor kinderen en tieners met op vijf ruimte voor ontmoeting met en aanraking door God. Met een uitsplitsing naar katholieken en protestanten waarderen de eersten de waarden gerelateerd aan de geloofsbeleving het hoogst terwijl de protestanten de sociale kant van kerkzijn het belangrijkst vinden.

De deelnemers werd ook gevraagd welke waarden zij het meest van toepassing vinden op de eigen kerk. Het vieren van sacramenten komt dan op 1, Levensgebeurtenissen vieren en delen op 2, Ontmoeting met God op 3, Lezen en uitleg van de Bijbel op 4 en Gastvrij zijn op 5. Hier scoren de waarden voor geloofsbeleving gemiddeld hoger dan de waarden voor gemeenschap.

Trouwe kerkgangers

Voor het eerst werd de peiling gehouden onder breed publiek, 1.403 actieve kerk-/parochiebezoekers vulden de online enquête in. Anna Kruse: ,,Ongeveer de helft van de respondenten was katholiek, de andere helft protestants. We spreken van actieve kerkgangers: 75% van de deelnemers bezoekt al langer dan elf jaar naar zijn/haar kerk en 81% doet vrijwilligerswerk. De uitkomsten van de peiling zijn verrassend en interessant voor parochies en gemeenten en leveren mogelijk nieuwe inzichten voor beleid.”

In 2018 hield Actie Kerkbalans voor het eerst een peiling. Deze werd voornamelijk gedeeld met de organisatoren van Actie Kerkbalans. Dit zijn de mensen die de campagne in hun eigen parochie of gemeente uitvoeren. Er deden toen 284 mensen mee. Anna Kruse: ,,Omdat we merkten dat meer kerkleden hun mening wilden geven, hebben we de enquête in 2019 breder uitgezet. Alle kerkleden mochten meedoen en rond de 1.400 mensen hebben daar gehoor aangegeven. Dit blijken met name mensen die actief betrokken zijn bij hun kerk.”

De volledige uitkomst van de peiling is gepresenteerd tijdens de landelijke perspresentatie van Actie Kerkbalans. Deze vond plaats in het Catharijneconvent te Utrecht, waar godsdienstsocioloog dr. Theo Schepens inging op de vraag waarom de liefde voor de naaste gemiddeld genomen belangrijker wordt gevonden dan de liefde voor God.

Actie Kerkbalans is de grootste landelijke fondsenwerfactie in Nederland. De plaatselijke kerken van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestante Kerk in Nederland, de Evangelische Broedergemeente en de Oud-Katholieke Kerk vragen in de actieweken van 18 januari tot 4 februari 2020 al hun leden om een bijdrage voor de eigen kerk.

Klik hier voor de Rapportage Peiling Actie Kerkbalans 2020

Bron: Kerkbalans.nl