Ontmoetingskerk in Middelburg biedt bezoekers warme ontvangst

teksten en foto’s Margreeth Ernens en Willem Staat

MIDDELBURG – De catering tijdens de open dag van de nieuwe Ontmoetingskerk aan de Walcherseweg in Middelburg was prima afgestemd op het weer. Wie de kou op zaterdag 18 januari trotseerde kon zich bij het in aanbouw zijnde bedehuis opwarmen aan snert, broodjes warme worst en koffie.

Bij het binnentreden van de kerk valt op dat deze veel groter is dan gedacht wanneer ik er eerder voorbijfietste. Jan Louws, voorzitter van het bouwteam, vertelt dat het hoofdcomplex 30 bij 50 meter groot is. Aan de westzijde staat een bijgebouw, dat behalve een grote vergaderzaal ook technische installaties bevat, zoals de warmtepomp. Het hele complex is namelijk klimaat- en toekomstbestendig. Tijdens de open dag kon de jeugd zich daar uitleven op het bouwen van een vogelhuisje in de vorm van de nieuwe kerk.

Jan Louws (links) en Willem Staat.

Jan Louws: ,,Vorig jaar hebben we de gemeenteleden op 18 januari tot in detail geïnformeerd over bouw. Het is geweldig dat we precies een jaar later deze open dag kunnen houden.”  De kerkzaal biedt plaats aan ruim 650 personen. Desgewenst kunnen er twee zalen worden bijgetrokken. Dan is er plaats voor 900 mensen. De huidige Ontmoetingskerk telt er ongeveer 750 en dat is te krap om alle bezoekers nog goed te kunnen bergen.

Parkeren

Bij de kerk komen 200 parkeerplaatsen. Die zijn ook hard nodig voor alle bezoekers uit de regio die met de auto komen. In de Stromenwijk, waar de huidige kerk staat, is het vaak lastig om een parkeerplek te vinden. Jan Louws had graag gezien dat de parkeerplaats doordeweeks zou worden benut als transferium voor mensen die de binnenstad bezoeken als werknemer of toerist. Hij benaderde het gemeentebestuur om dit samen mogelijk te maken en dan ook laadplekken te creëren voor elektrische auto’s. Helaas is dat niet gelukt.

Zoals al opgemerkt is het gebouw ruim opgezet. Dat geldt voor de consistorie, rechts van de hoofdingang, maar ook voor de keuken aan de andere kant. Daarmee kun je tijdens een gemeentedag iedereen voorzien van eten en drinken. Aan deze zijde ligt ook de zaal voor de kindercrèche.

In de kerkzaal komt een ruim podium met een verplaatsbare kansel en voldoende plek voor muzikanten. Aan de achterzijde is de orgelzolder. Daar komt een instrument dat in Duitsland is aangeschaft. Het huidige was te hoog voor de nieuwe kerk. Dat is verkocht aan de Parochie van Sint Krysztof in de Poolse stad Gdansk. Achter de kerkruimte liggen vijf vergaderzalen.

Regenboog

De maquette van de kerk dient ook als (bouw)spaarpot.

Jan Louws ziet dankbaar terug op het bouwproces. Het was bijzonder dat op cruciale momenten de regenboog verscheen. Dat bleek dan achteraf wanneer hij van gemeenteleden foto’s kreeg toegestuurd van dit teken van hoop. Wanneer alles verder volgens plan verloopt kan de gemeente de kerk zo rond het begin van de zomer in gebruik nemen. Een gebouw met heel veel mogelijkheden. Dat verdient een hartelijke felicitatie en een zegenwens.

Onderstaande foto’s zijn een impressie van de gezellige drukte in het immens grote kerkgebouw. Er was voor ieder wat wils om te doen, jong en oud konden overal kijken en doen. In het bijgebouw maakte de jeugd mooie vogelhuisjes, buiten kon worden gespeeld in het opblaaskasteel, de wat oudere jeugd mocht spelen met de ‘verreiker’ en binnen in het in aanbouw zijnde kerkgebouw werd overal goed rondgekeken. Buiten kon men zich laven aan heerlijke warme erwtensoep, een broodje met worst en mosterd en binnen werd koffie en thee geserveerd.

Van kleine kudde naar grote gemeente

De voorgeschiedenis van de gemeente voert terug tot 1912. In dat jaar is in Middelburg een afdeling gesticht van de Gereformeerde Bond binnen de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk. Deze belegde vanaf 1950 diensten in Middelburg. Voordat ze de Ontmoetingskerk betrok werd gekerkt in diverse gebouwen in de stad, waaronder de Nieuwe Kerk en de Oostkerk. Het begon heel klein, want de diensten trokken gemiddeld zo’n 25 mensen.

De gemeente ontstond in 1988 als buitengewone wijkgemeente met een Gereformeerde Bondssignatuur. In 1997 betrok ze als hervormde gemeente van bijzondere aard de Ontmoetingskerk aan de Oosterscheldestraat in de Stromenwijk. In dat jaar telde de gemeente  ongeveer 300 leden. Nu zijn het er ruim 2000 en er is nog steeds groei. De Ontmoetingskerk werd op den duur te klein voor de wassende schare gelovigen. Met de gemeente Middelburg werd in 2019 overeenstemming bereikt over de aankoop van grond in de wijk De Griffioen. Het ontwerp voor de nieuw kerk is van architectenbureau Born B.V. in Sommelsdijk.

De Ontmoeting is sinds mei 2004 een Protestantse wijkgemeente van bijzondere aard. De huidige naam is: Wijkgemeente De Ontmoeting. Dominee Cees Trouwborst was van 1988 tot aan zijn overlijden in 1990 als eerste predikant aan de gemeente verbonden. Daarna volgden Louis Wüllschleger (1992-2001), Evert van den Ham (2002-2007), Martin van Oordt (2010-2015) en Bart de Bruin (2016 tot heden). Peter Riemens bedient de gemeente sinds 2010 als pastoraal werker. Kandidaat Aart Slabbekoorn doet dat sinds 2023 als ouderenpastor.

LEES OOK: Nieuwe Ontmoetingskerk wil oriëntatieplek worden

De kerkzaal.

Achterin de kerk komt het onlangs aangekochte pijporgel op de orgelzolder te staan.

Hier komt een moderne keuken.

Heerlijke warme erwtensoep en broodjes met warme worst voor de liefhebbers.

De wat oudere jeugd kon zich te buiten gaan aan de ‘verreiker’, en daar werd natuurlijk druk gebruik van gemaakt.