Soan Lan Ie en Hella van der Wijst

Sluis week lang vol Geloof en een Hoop Liefde

SLUIS – Het EO-programma Geloof en een  Hoop Liefde strijkt van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november neer in Sluis. Dagelijks komen mensen uit de streek aan het woord die vertellen over geloof, hoop en liefde. Het programma wordt uitgezonden van 17.50-18.30 uur op NPO 2. Hieronder een overzicht wat er per aan bod komt.

Soan Lan Ie en Hella van der Wijst

Soan Lan Ie en Hella van der Wijst

Maandag 7 november. Soan Lan Ie is een bekend gezicht in de straten van Sluis. De postbezorger brengt veel tijd door in de natuur, een passie die haar is ingegeven door haar grote liefde Thijs. Een aantal jaren geleden kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk in China. Soan besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te doen wat Thijs graag deed: genieten van de Zeeuwse natuur en die liefde doorgeven aan anderen. Presentatrice Hella van der Wijst zoekt haar op. Haar collega Bert van Leeuwen deelt geloof, hoop en liefde uit en ontmoet daarbij bijzondere Sluizenaren. Zoals Anita, die met haar stichting ‘Anita Helpt’ zorgt dat meer dat 60 Zeeuwse gezinnen elke week extra boodschappen kunnen ophalen.

Dinsdag 8 november. Anita Bekers is de trotse eigenaar van een dansschool in Oostburg. Zij gelooft dat dansen haar roeping is en wil haar leerlingen meer zelfvertrouwen geven. “Met dans wil ik uitdragen dat er meer is in het leven dan geld en spullen. We zouden als mensen meer open moeten staan voor elkaar. Dat probeer ik door dans te vertellen.” Hella van der Wijst kijkt mee bij de voorbereidingen van een dansvoorstelling in een oecumenische kerkdienst, waarbij het de bedoeling is dat iedereen meedanst.

Marcel van Nieuwendijk en Mirjam Bouwman

Marcel van Nieuwendijk en Mirjam Bouwman

De Geloof en een Hoop Liefde-bank wordt door presentatrice Mirjam Bouwman en gast Marcel van Nieuwendijk verplaatst naar de reddingboot van de KNRM in Breskens. Spannend werk, maar Marcel is niet bang. “Ik heb weleens een klap water gehad, maar als je echt bang bent, dan kies je niet voor dit werk. En ik weet voor mezelf dat ik niet alleen ben, dat de grote kapitein meekijkt. Dat geeft mij kracht en rust.”

 

Woensdag 9 november. Een bijzonder theater in het mooiste straatje van Groede; dat is de thuisbasis van Adrie Oosterling, kleinkunstenaar met een bewogen hart voor de medemens en de kerk. Het Slijkstraatje vormt museum Het Vlaemsche Erfgoed, bedacht door Adrie. Hella van der Wijst ontmoet hem en de werknemers van het museum. Ook maakt ze een bijzondere voorstelling mee, want Adrie en zijn Irakese pleegzoon treden voor het eerst samen op. Bert van Leeuwen is vandaag met de GHL-letters op stap en ontmoet pastoor/beeldhouwer Omer Gielliet, die door velen bewonderd wordt om de manier waarop hij met mensen omgaat.

Marina Bliek en Kefah Allush

Marina Bliek en Kefah Allush

Donderdag 10 november. Ooit was Marina Bliek verzorgende, maar toen ze de mogelijkheid kreeg om met dieren te werken, koos ze bewust voor het vak van valkenier. Ze houdt ervan om een relatie met de vogels op te bouwen en geniet van de kracht die zij in zich hebben. Dementerende ouderen zijn regelmatig te vinden op de woonboerderij van Marina om de dieren te bekijken. Presentator Kefah Allush maakt zo’n demonstratie.

Hella van der Wijst met passanten op de GHL-bank in Sluis

Hella van der Wijst met passanten op de GHL-bank in Sluis

Vrijdag  11 november. Marc Moens is als geboren en getogen Aardenburger actief in het plaatselijke verenigingsleven. Toen zijn moeder vorig jaar plotseling overleed, stortte zijn wereld in. Hij ziet het als een godswonder dat hij in die periode Dinique leerde kennen en dat hij nu, op zijn vijftigste verjaardag, voor het altaar mag staan om Dinique zijn ja-woord te geven.

Hella heeft de oranje bank neergezet in de binnenstad van Sluis, waar de passanten mooie verhalen delen over geloof, hoop en liefde.