Vacant: wat zijn de mogelijkheden?
door Margreeth Ernens
UTRECHT – Is uw gemeente vacant na het vertrek van de gemeentepredikant? Een ambulant predikant kan een aantal taken tijdelijk overnemen en de druk van de ketel halen.
Onbekend maakt onbemind: het blijkt dat veel gemeenten niet op de hoogte zijn van de diensten van het Mobiliteitsbureau en de Mobiliteitspool van de landelijke kerk. Vaak liggen daar misverstanden over kosten en beschikbaarheid van ambulant predikanten aan ten grondslag. Het Mobiliteitsbureau van de Dienstenorganisatie kan helpen en adviseren bij het beroepen van een predikant of het aanstellen van een kerkelijk werker.
Daarnaast biedt de Mobiliteitspool de mogelijkheid om tijdelijk een ambulant predikant, interim predikant, kerkelijk werker of jeugdwerker in een gemeente te laten werken.
Stappenplannen
Als een gemeente vacant is maken stappenplannen inzichtelijk hoe het beroepingswerk verloopt. Er is een stappenplan zowel voor de kerkenraad als voor de beroepingscommissie. Naast het ‘gewone’ beroepen van een predikant kan ook worden overwogen om een tijdelijke predikant aan te stellen (emeritus of ambulant). Daarnaast kan worden gekozen voor het beroepen van een predikant voor bepaalde tijd, een interim-predikant, het aanstellen van een kerkelijk werker of een pionier.
Een ambulant predikant werkt tijdelijk in een gemeente voor vervangingswerk, bijvoorbeeld in vacaturetijd of bij langdurige ziekte. Dat beslaat een deel van het reguliere predikantswerk (pastoraat, crisispastoraat, eredienst, kringwerk), in de regel voor maximaal 20 uur per week. Ambulant predikanten hebben ervaring in het gemeentewerk, zijn flexibel en weten snel thuis te raken in een gemeente. Dit kan voor een periode van maximaal 2 jaar. Met instemming van het breed moderamen kan de opdracht na 2 jaar met nog eens met maximaal 2 jaar verlengd worden.
Ook is detachering van een predikant vanuit een andere gemeente mogelijk. Dit kan alleen binnen de werktijd van de betreffende predikant in de eigen gemeente. Ook voor deze vorm van structurele hulpdiensten geldt een maximum duur van 2 jaar, met toestemming van het breed moderamen van de classis te verlengen tot maximaal 4 jaar. In dit geval betaalt de inlenende gemeente de predikantslasten naar rato aan de uitlenende gemeente (alleen de bezettingsbijdrage, dus zonder opslag voor de tijdelijke dienst).
Medewerkers van de dienstenorganisatie denken graag mee over het vinden van de juiste persoon die past bij de gemeente.
Meer weten?
Neem contact op met de mobiliteitspool via arbeidsbemiddeling@protestantsekerk.nl of (030) 880 18 80.
Zie ook Beroepingswerk en Ambulant predikant op www.protestantsekerk.nl